tirsdag 1. juli 2014

Hvordan kaste epleskrotter.

”Å kaste epleskrotten ut bilvinduet i fart - er det lov? Moralsk? Sosialt akseptert? Anbefalt?”, spør Gunn.Hei Gunn!

De fleste som har hatt en mor, vet at å kaste søppel på bakken er fullstendig uakseptabel oppførsel på linje med å påstå at man ikke liker poteter og bare vil spise kjøttkaker til middag. Og det er mye riktig i denne barnelærdommen. De som kaster søppel i naturen kan ikke leve som hele mennesker, noe de fleste av oss streber etter.

Imidlertid kan grunnleggende o-fagskunnskaper nyansere bildet noe. Avfall som hører til i norsk flora og fauna, som for eksempel epleskrotter og påkjørte grevlinger, utgjør ingen stor trussel mot grøftekantens økosystem, men er tvert i mot et positivt næringstilskudd.

Hvis alternativet ditt er å putte epleskrotten i en plastkrus og kaste alt sammen i en søppelkasse med blandet innhold, er å kaste den ut bilvinduet å foretrekke.

Vær imidlertid alltid oppmerksom når du gjør dette. Ikke kast epleskrotten i tettbygde strøk der det kanskje driver unger eller fylliker og roter rundt i grøftekantene, for det kan være vondt å bli truffet av en epleskrott som kommer i høy fart.

Husk også at reglene for appelsin- og bananskall er HELT annerledes, og det samme hvis du kjører på en komodo-varan istedenfor en grevling. Alt handler om biotop. Les mer om dette bakerst i NAF-boka, hvis det er noe du er usikker på.


Hilsen Marit og Mari

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar