mandag 30. juni 2014

Råd om depresjon


Jeg sliter med depresjon og har gjort det i flere år. Jeg føler at jeg kun blir dårligere, og i det siste har jeg hatt lyst til å ta selvmord.

Vennlig hilsen anonym

Kjære anonym,

Det er forjævlig at du skal ha det så vondt. Den eneste fordelen med depresjon er egentlig at det er energibesparende på grunn av tiltaksløshet. Vi har forsøkt å liste opp noen råd basert på egne erfaringer. Beklager om vi virker irriterende positive, og husk at vi ikke er fagfolk.

- Kontakt fastlegen din og forklar situasjonen. Hvis det er akutt kan du kontakte legevakten. Du har krav på å bli tatt på alvor og bli tatt vare på, som alle andre syke. En mulighet er at du tar med deg noen du kjenner, det kan gjøre det lettere å formidle situasjonen og bli hørt. Dersom du ikke allerede er inne i hjelpeapparatet må du få henvisning til psykolog fra legen din. Bare si rett ut hva du føler, du trenger ikke legge noe imellom. Og folk VIL hjelpe deg, du er ikke et problem, men en person som er syk. De fleste elsker å hjelpe andre. Det gjør dem faktisk godt, ikke vondt. En psykolog kan hjelpe deg å ta tak i  tankemønstre og endre dem. Kognitiv atferdsterapi fungerer for veldig mange.

- Når man er veldig dårlig ser man ikke at det er mulig å bli bedre. Det er derfor det er så viktig å la andre ta hånd om seg. Det kommer nemlig til å endre seg, du ser det bare ikke nå, fordi hjernen din ikke fungerer som den skal. Du må bare la deg selv vente litt og konsentrere deg om å puste. Det er det eneste du trenger å gjøre, vente og puste. La deg selv få fri fra alt annet ansvar. Jobben din nå er å puste.

- Ofte kan det være sånn at det å være sosial, eller i det hele tatt å røre en muskel, kan virke helt umulig. Det å se andre mennesker kan imidlertid av og til føre til at man får en liten sprekk i sin egen boble (du bør kanskje unngå sånne "The Secret"-folk). Det blir nemlig verre av at man isolerer seg. Få litt luft og lys hver dag. Man skal ikke undervurdere verdien av å gå, for eksempel. Konsentrere seg om skrittene man tar, kanskje telle dem? Da får du iallfall oppmerksomheten over på noe annet en stund, og fri fra tankekjøret. Dessuten blir kroppen sunt sliten av å være i aktivitet og få frisk luft, og det kan bli enklere å sove og spise.

- En ukeplan kan være bra. Eller, det ER bra, for de aller fleste mennesker, enten de er syke eller ikke. Det konkretiserer livet ditt, og gir struktur. Selv om du ikke finner glede i noe som helst akkurat nå, er det bra å ha en konkret plan å følge. Du kan eventuelt få hjelp av noen andre til å sett opp planen. Det kan være så enkelt som at klokken 12 skal du gå i en time, se en film eller spise en appelsin.

- Husk at du finnes. Keep passing the open windows. Maybe everything isn't hopeless bullshit.

Her finner du en oversikt over hjelpetelefoner og andre tjenester:

http://www.psykiskhelse.no/index.asp?id=27269

Vi anbefaler også denne bloggen:

http://hyperboleandahalf.blogspot.no/2013/05/depression-part-two.html

Hilsen Mari og MaritIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar